Ouderen en wonen

Maandag 8 april heeft de fractie koffie met de VVD gekoppeld aan een thema, dit keer 65+. Een van de onderwerpen was wonen, hierbij de bijdrage die leidde tot een leuk gesprek hierover. Vanuit de inwoners veel opmerkingen en vragen over m.n. de veiligheid.

Wij willen dat in Zwijndrecht de gemeente klaar staat voor elke inwoner, dus ook voor onze ouderen. Ook voor hen geldt onze inzet voor een prettige, veilige woonomgeving, met voldoende voorzieningen in de buurt, met straten, die schoon en goed onderhouden zijn en stoepen die begaanbaar blijven. Ook zij zijn gebaat met onze inzet voor een omgeving die klimaatbestendiger en koeler is door te zorgen voor meer groene plekken met bomen en planten in de wijken. Zo is de aandacht voor ouderen inbegrepen in onze standpunten voor de komende bestuursperiode het Raadsprogramma “Krachtig Zwijndrecht 2.0”. Maar op specifieke terreinen verdienen de ouderen onze extra aandacht.

Bouwen
Met het veranderen van de gemiddelde leeftijd van de bevolking verandert ook de behoefte aan woonruimte. Er zijn woningen nodig die aansluiten bij de wensen en behoeften van onze ouderen. We willen dat er diverse vormen van huisvesting worden gebouwd, zoals levensloopbestendige woningen, seniorenappartementen en woonvormen in combinatie met zorg. Woningen met comfort en gebruiksgemak, in de buurt van voorzieningen en met voldoende mogelijkheden om anderen te ontmoeten en te bewegen. Door woningen op maat voor onze ouderen te bouwen of aan te passen, brengen we daarnaast een hele verhuisketen op gang.

Bewustwording en tijdig verhuizen
Met bouwen alleen zijn we er niet. Het informeren van ouderen van de mogelijkheden van een toekomstbestendige wonen krijgt nu te weinig aandacht. Met het informeren en ontzorgen van ouderen, zodat zij vroegtijdig nadenken over hun toekomstige woonwensen willen we het aantrekkelijker maken voor de ouderen om te verhuizen. Het verhuizen naar een toekomstbestendige woning die passender is bij hun levensfase, dit zijn naast nieuwe ook de woningen die nu al aanwezig zijn, door ouderen, bevordert de algehele doorstroming in de verhuisketen.

Doorstroming
Door de doorstroming in de verhuisketen kunnen gezinnen met jonge kinderen kunnen gebruikmaken van de vrijgekomen woningen, die op hun beurt weer een passende woning voor een starter achterlaten.

Zorg en ondersteuning
Helaas komen met de ouderdom vaak ook de gebreken. Wij ondersteunen daarom ouderen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Met hulp van zorg en ondersteuning als dat nodig is. Een gezonde leefstijl helpt om langer gezond, fit en weerbaar te blijven. Daarom willen we dat jong en oud meer in aanraking komen met sport, bewegen, het verenigingsleven en mee kunnen doen met activiteiten dichtbij huis. Dit draagt bij aan het algehele welbevinden van ouderen. Zo blijf je een leven lang fit en zelfstandig. Wij zullen mantelzorgers ondersteunen waar nodig en zorgen we via de WMO voor tijdelijke vervangende zorg als het even niet meer gaat. Als voor het (langer) zelfstandig wonen een aanpassing aan de woning moet worden gedaan, willen we dat de benodigde vergunningen snel worden verleend.

Nico Kilsdonk raadslid Zwijndrechtse VVD

Reacties: an.kilsdonk@zwijjndrecht.nl

 

0 reacties