Sociaal domein

Armoede- een algemeen begrip maar de laatste jaren voor veel mensen een realiteit geworden.

Volgens het Deltaplan armoede komen op dit moment 26.794 mensen in Zwijndrecht moeilijk rond. 26.794, afgerond 27 duizend mensen, die maandelijks de eindjes bij elkaar moeten knopen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen als eerst bezuinigen op dagelijkse boodschappen, energierekening worden niet meer betaald net als de zorgverzekering. Mensen die het moeilijk hebben bouwen nog hogere schulden op.

Wat betekend dit in het algemeen? Dat schulden oplopen, personen c.q. gezinnen opgroeien in armoede, wat de nodige stress met zich mee brengt, mensen raken depressief of zien geen uitweg meer, wat ook weer z’n uitwerking heeft op het leefgenot.

Genoeg om ons zorgen over te maken lijkt ons als VVD.

  • Als gemeente zetten wij ons in voor onze inwoner, wij willen dat alle inwoners van Zwijndrecht betere kansen richting werk krijgen, inwoners perspectief bieden en laten participeren in de samenleving.
  • Halvering van het aantal kinderen welke in armoede opgroeit, al is iedereen erover uit dit aantal zou NUL moeten zijn uiteraard.
  • Negatieve effecten van armoede beperken, proberen de omstandigheden te verlichten waar mogelijk.
  • Zelfredzaamheid van de individu vergroten, wat in de toekomst kan lijden tot zelfstandig financieel onafhankelijk worden

Deze bullits klinken natuurlijk als iets logisch, maar helaas leven er nog veel mensen onder de armoede grens.

Wij als VVD vinden dat wij ons in moeten zetten voor de inwoners die het moeilijk hebben, juiste begeleiding waar nodig, snel en effectief mensen zelfredzaam krijgen, kortom inwoners die zichzelf financieel kunnen redden in deze zwaardere tijd. Wat wij als partij belangrijk vinden is dat de afstand tot de arbeidsmarkt ook zo kort mogelijk blijft, probeer mensen aan het werk te houden, of een baan te bezorgen, vaak halen mensen voldoening uit het bijdragen aan de maatschappij c.q. samenleving waar ze zelf deel van uit maken.

Wat ook kan helpen is de dubbele woningen ( vaak latrelaties) verminderen, wanneer je gaat samen wonen vervallen inderdaad sommige inkomsten, maar verder vallen er ook kosten weg omdat je geen dubbele woonlasten hebt, maak inwoners hier bewust van. Het kan zowel geldproblemen voorkomen en heeft ook nog een gunstige uitkomst op de krapte van de woningmarkt.

We doen veel als gemeente, desondanks blijft het investeren in armoede en preventieve aanpak van armoede nodig. Dit omdat het een breed maatschappelijk probleem is.

Nogmaals willen wij ook benadrukken, bijna 27.000 mensen hebben het in onze gemeente moeilijk, u bent echt niet de enige, voel u niet bezwaard, vraag om hulp, trek tijdig aan de bel als u er even niet meer uitkomt! De gemeente staat voor u klaar om u te helpen waar mogelijk.

Daniella van der Geer, VVD raadslid

0 reacties